Un SITE AȘA CUM EKids and TeensFluturii sunt liberi. Sau cât de independent poate fi un tânăr orb?
Un SITE AȘA CUM EKids and TeensFluturii sunt liberi. Sau cât de independent poate fi un tânăr orb?
Kids and TeensRecenzii, gen

Fluturii sunt liberi. Sau cât de independent poate fi un tânăr orb?

Răspunsul este: depinde pe cine întrebi. După părerea tânărului, poate trăi pe cont propriu, într-o magherniță de apartament. După mama lui, este vai de el și mai rău de-atât nu se poate. După părerea vecinei, nici nu-ți dai seama că e orb, ba chiar se descurcă mai bine decât ea. După prietenul regizor al vecinei, este un tânăr genial și cu simțul umorului. Chestie de perspectivă 🙂

Povestea spune că Don pleacă de-acasă pentru prima oară ca să trăiască singur. Nu pentru că mama lui nu l-ar mai vrea acasă. Dimpotrivă, ea este cea care îl mai reține încă, cea care se teme să dea drumul puiului să-și ia zborul din cuib. E greu primul zbor din cuib pentru orice pui. Cu atât mai mult pentru un pui de vreo 18-20 de ani… și în plus, și nevăzător! Și cu toate astea, Don e hotărât să încerce. Mama e la fel de hotărâtă să-l facă să renunțe. Dar când îi vede determinarea, tot ea, mama, e cea care îl încurajează să nu cedeze la primul hop. Cu Don, Jill și doamna Baker, autorul piesei a conturat personaje puternice dar echilibrate. Asistăm la o reacție până la urmă normală din partea tânărului – aceea de a-și lua viața în mâini și de a-și demonstra independența și responsabilitatea. Și asistăm și la contra-reacția la fel de normală a mamei super-protectoare. Însă figura mamei, deși intransigentă, până la urmă se dovedește în primul rând, iubitoare.

Duminică am fost la această piesă de teatru, numită foarte sugestiv ”Fluturii sunt liberi”, împreună cu fiică-mea de 14 ani și-un pic, la invitația Teatrului Excelsior, unde se joacă piesa. O recomand din tot sufletul, mergeți s-o vedeți chiar așa, în tandem părinte-adolescent. Este o frumoasă lecție atât pentru copilul adolescent, cât și pentru părinte! Mai ales pentru cei ”control freak” (știu eu câțiva în jurul meu, nu dau nume :))

O altă cheie în care ”se vede” piesa ”Fluturii sunt liberi” este perspectiva persoanelor cu deficiențe de vedere. Duminică au asistat la spectacol multe persoane nevăzătoare, pentru că piesa este accesibilizată pentru ei. De altfel, actorul Alex Călin, cel care joacă rolul principal, al băiatului orb, a scris duminică pe pagina lui:
”În seara aceasta vom juca “Fluturii sunt liberi”, spectacol care m-a ajutat să învăț extrem de multe lucruri despre curaj, dragoste, independență, puterea de a lupta cu propriile limite, incluziune.
Și apropo, reprezentație din seara aceasta va fi accesibilizată pentru persoanele cu deficiențe de vedere, acesta fiind un exemplu mic dar relevant cred eu, de modalitate prin care instituțiile statului pot contribui la incluziunea celor care au nevoie.”


Atenție, nu aș recomanda piesa sub 12 ani! Și de altfel are această recomandare de limită de vârstă și din partea celor de la Teatrul Excelsior, pentru că spectacolul cuprinde secvențe (de nuditate parțială, de simulare a unui act sexual) care chiar dacă nu dăunează neapărat, nici nu ajută unui copil cu o vârstă mai mică la înțelegerea conceptelor piesei, prin intermediul acestor secvențe.

Date tehnice despre piesa ”Fluturii sunt liberi”
autor Leonard Gershe, regia Erwin Șimșensohn, cu: Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Șerban Gomoi. „O poveste despre Don, cel care vrea să trăiască cu adevărat. O poveste despre Jill, cea care îl învață să o facă. O poveste despre doamna Baker și despre frica unei mame de a da drumul de la pieptul său puiului care încearcă să zboare liber, de teamă ca el să nu-și frângă aripile. O poveste despre doi tineri care se găsesc, apoi se pierd, pentru ca în final… O poveste cu zâmbete și cu lacrimi în ochi…” Erwin Șimșensohn

Hi, I’m Anca

Blog de familie, căţel şi purcel, de plimbări, vacanţe şi concedii fără plată, de poveşti, istorii şi geografii, de frustrări, complexe şi isterii, de bârfe, superstiţii şi prejudecăţi, de exclamaţii, afirmaţii şi interogaţii, de dor şi corazon de papel... Blog marca Ilie. Anca Ilie. După pregătirea academică, sunt filolog clasicist (absolventă de Studii Clasice, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea Bucureşti), cu 3 masterate: Clasice, comunicare şi relaţii publice la SNSPA şi istorie la Central European University, Ungaria. Am adunat un deceniu de presă de specialitate - IT&C - sute de reportaje, interviuri, studii de caz, studii de piaţă pe teme de tehnologia informaţiei şi comunicaţii; apoi organizare de evenimente ; apoi m-am jucat "serios" cu cuvintele scrise, pe care le-am combinat pe B24Kids (articole, recenzii, prezentări, live blogging de la evenimente de parenting etc) sau le-am tradus (cărți non-ficion, beletristică sau diverse documente). Şi-apoi, am şi două colege de joacă de toată isprava, în cele două fiice ale mele - Roxana şi Ilinca. Online m-am jucat cu "Blog de tot felul" - Blogonovela1.Blogspot.com, şi îi anunţ şi pe alţi părinţi despre evenimentele jucăuşe pentru copiii lor în "Gazeta culturală a copiilor" - B24Kids.Blogspot.com. Dintre ocupaţiile prezente sau trecute găsiţi câteva prin paginile alăturate - ceva contribuţii la revistele online Club Diverta şi Catchy.ro, traduceri de carte - au apărut câteva zeci de cărţi în traducerea mea la editurile RAO, Litera. Dar şi alte variaţiuni pe aceeaşi temă. Mă găsiți pe email la [email protected] Facebook/anca.c.ilie Instagram/anca.c.ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *