CĂRȚI TRADUSE

Cărţi traduse de mine, în ordinea invers cronologică (primele sunt cele traduse cel mai recent):

20. Katt loves Dogg, de James Patterson. În curs de apariție la editura Corint, colecția Corint Junior

19. The future is history, de Masha Gessen. În curs de apariție la editura Publisol

18. NAVALNÎI. Un democrat împotriva autoritarismului. de Jan Matti Dolbaum, Morvan Lallouet și Ben Noble. Traducere de Anca Ilie. Editura Corint, colecția Corint Istorie, 2021

17. ACASĂ LA MAMA, ACASĂ LA TATA. Ghidul complet pentru părinții despărțiți, divorțați sau recăsătoriți. De Isolina Ricci. Traducere de Anca Cristina Ilie. Editura Herald, colecția Parentaj, noiembrie 2020

Din descrierea de pe site-ul editurii:
Copiii chiar se pot dezvolta frumos în orice situație de custodie! Acest ghid clasic și inovator, care a devenit standardul pentru mai multe generații de părinți, propune opțiuni creative și recomandări pertinente pe plan juridic, emoțional și practic în ceea ce priveste crearea a două cămine fericite și stabile pentru copiii voștri.
Acasă la mama, acasă la tata oferă instrumentele necesare în procesul numit dezvoltare personală. Cartea prezintă experiențele autoarei în urma colaborărilor sale cu studenți, clienți și specialiști cu experiență în domenii precum divorț, custodie, monoparentaj și mediere.

16. GIUVAIERELE NOPȚII. De Amanda Quick. Traducere de Anca Cristina Ilie. Editura Lira by Litera, 2017.

Din descrierea cărții:
Când un străin misterios intră în micul ei anticariat ca să vadă o carte rară abia scoasă la vânzare, Mercy Pennington nici nu-și imaginează ca acesta va fi începutul aventurilor ei într-o lume fascinantă și primejdioasă. Amanda Quick are în palmares numeroase premii literare, cărțile sale vânzându-se până în prezent în peste 35 de milioane de exemplare!

15. TRANDAFIRUL SĂLBATIC. de Susan Elisabeth Philips. Traducere de Anca Cristina Ilie. Editura Lira by Litera, septembrie 2016

Din descrierea de pe site-ul editurii:
Poate că Războiul de Secesiune din Statele Unite s-a terminat pentru restul țării, dar nu și pentru Kit Weston. Curajoasă și învățată să nu aibă încredere în nimeni, Kit vine la New York cu un singur scop: deghizată în băiat, vrea să-l omoare pe Baron Cain, misteriosul tutore care stă între ea și Risen Glory, plantația din Carolina de Sud pe care o iubește mai mult decât orice pe lume. Dar ceea ce nu știe Kit este că eroul yankeu nu este doar cel mai mare dușman al ei – este bărbatul care va trezi în puștoaica sălbatică pasiunile unei femei. Și va fi mult mai greu să-l facă să dispară din viața ei decât a crezut la început…

14. A TRĂI FĂRĂ CAP. REDESCOPERIREA ADEVĂRATEI IDENTITĂŢI, de Douglas Harding. Traducere de Anca Cristina Ilie. Editura Herald, martie 2016

Din descrierea de pe site-ul editurii:
Cea mai bună zi din viaţa mea – ziua renaşterii mele, ca să spun aşa – a fost atunci când mi-am dat seama că nu am cap. Acesta nu este doar un artificiu literar, o glumă menită să atragă atenţia cu orice preţ. Spun acest lucru cu cea mai mare seriozitate: eu nu am cap (…)
Astfel descrie Douglas Harding prima sa experienţă a stării fără sine. Este o cale instantanee de a te „trezi” şi a deveni deplin conştient de ceea ce Zenul înţelege prin „natura adevarată şi inerentă” a fiecărei fiinţe.
Publicată în 1961, A trăi fără cap este o carte clasică ce vorbeşte convingător despre caracterul imediat şi simplitatea experienţei pe care misticii din toate timpurile au încercat să o pună în cuvinte.
Douglas Harding (1909-2007) a fost un respectat filosof englez, mistic, maestru spiritual şi autor de cărţi ce tratează cunoaşterea de sine: The Hierarchy of Heaven and Earth; Look for Yourself: The Science and Art of Self-Realization; On Having No Head: Zen and the Rediscovery of the Obvious; The Trial of the Man who Said he was God; The Little Book of Life and Death; Face to No-Face: Rediscovering Our Original Nature.

13. O VIAŢĂ FĂRĂ DROGURI de Aletha Solter, Traducere de Anca Cristina Ilie. Editura Herald, în colecția Parentaj.

Din prezentarea cărții pe site-ul editurii Herald:
Tot mai mulţi adolescenţi ajung să consume substanţe nocive, aşa că părinţii se preocupă din timp să îşi ştie copiii pe un curs al vieţii fără droguri. Cartea de față vă ajută să vă pregătiți copiii să depășească tot felul de tentații și să facă față situațiilor riscante ce le apar în cale. De asemenea, lucrarea are o abordare inovatoare în ceea ce privește implicarea părinților: se concentrează pe măsurile preventive care pot fi urmate în toate etapele și la toate vârstele din viața copilului.
Oferind instrumente simple, ușor de folosit pentru a pune bazele unei fundații solide pentru ca toți copiii să poată spune „€žnu” drogurilor, cele 100 de recomandari sunt organizate în funcție de grupa de vârstă – de la vârsta preșcolară până la vârsta adultă.
Un ghid esențial, practic și cuprinzător de educație parentală, „O viață fără droguri” vă va arăta cum puteți să vă ajutați copiii:

  • să se simtă bine cu ei înşişi astfel încât să nu apeleze la mijloace artificiale de obţinere a plăcerii;
  • să facă faţă stresului astfel încât să nu apeleze la droguri pentru a se relaxa;
  • să îşi respecte corpul astfel încât să respingă orice substanţe nocive;
  • să menţină legături strânse cu familia, astfel încât să nu simtă nevoia disperată de a fi acceptaţi într-un grup;
  • să îşi asume riscuri sănătoase, astfel încât să nu îşi asume riscuri periculoase.

12. CĂILE NEBĂNUITE ALE IUBIRII de Victoria Alexander, traducere de Anca Cristina Ilie. Editura Alma by Litera, iulie 2013, republicată în colecția Lira by Litera în decembrie 2020

ediția din 2013
ediția din 2020

Din descrierea cărți:
Două personaje fascinante, implicate într-o înfruntare a voințelor și a dorințelor de nestăpânit, ajung să trăiască o iubire neașteptată…
De trei ani, Lady Veronica Smithson este văduvă și duce o viață fericită și independentă. Și totuși, gentlemanul potrivit ar putea să-i ofere beneficiile unei căsnicii, dar fără restricțiile plictisitoare ale acesteia. Când îl cunoaște pe Sir Sebastian Hadley-Attwater Veronica este convinsă că a găsit persoana potrivită. Sebastian urmează să obțina o importantă moștenire în câteva săptămâni – doar dacă familia lui îl va considera suficient de responsabil. Și ce altă dovadă mai bună de maturitate poate fi decât găsirea unei soții?

11. UN ALBASTRU INFINIT de Luanne Rice, traducere de Anca Cristina Ilie. Editura Lira by Litera, ianuarie 2013

Din prezentarea cărții pe site-ul editurii Litera, colecția Lira:
Cu ani în urmă, Lyra Davis lasă în urmă o lume de bogăţie şi privilegii, precum şi pe cei pe care îi iubea cel mai mult în lume, incapabilă să împace aşteptările familiei sale cu năzuinţele propriei inimi sălbatice. Acum duce o existenţă liniştita pe insula Capri, învăţând să se bucure cu adevărat de viaţă, alături de bărbatul pe care îl consideră sufletul pereche.
Fiica ei, Pell, acum în vârstă de 16 ani, şi sora ei mai mica, Lucy, încă îi duc dorul mamei care le-a părăsit când erau copii. Pell crede că ştie motivele pentru care Lyra le-a abandonat şi, după moartea tatălui lor, va traversa lumea ca să o găseasca pe mama pe care şi-o aminteşte şi să afle adevărurile adânc ascunse, pe care Lyra nu a putut să le dezvaluie până acum.
Un albastru infinit este o poveste despre dragoste, familie şi prietenie în vieţile a doua femei care se reîntalnesc în locul unde încep visele – şi unde se pot împlini în cele din urmă.

10. BARCA DE ARGINT de Luanne Rice, traducere de Anca Cristina Ilie. Editura Lira by Litera, iulie 2012

Din prezentarea cărții pe site-ul editurii Litera:
Darrah McCarthy le aşteaptă pe surorile ei, Delia şi Rory, pentru o ultimă reuniune pe insula Martha’s Vineyard, la casa familiei, înainte ca aceasta să fie vândută. Transplantate din propriul mediu familiar, fiecare dintre surori ajunge să-şi vadă cu alţi ochi viaţa, relaţiile sentimentale şi legătura cu trecutul. Inevitabil, amintirile despre mama, bunica şi mai ales tatăl lor – un irlandez care a plecat în ţara natală când Darrah avea doisprezece ani pentru a dovedi existenţa unei moşteniri ancestrale şi nu s-a mai întors – scot la iveală întrebări rămase fără răspuns şi încep să destrame mitul familiei lor, iar descoperirea unor scrisori vechi de dragoste le face pe cele trei surori să pornească în căutarea adevărului în Irlanda.
Luanne Rice reuşeşte să surprindă în Barca de argint esenţa familiei în toată complexitatea ei imperfectă şi modul în care fiecare dintre cele trei femei atât de diferite reuşeşte să facă faţă pierderii şi complicaţiilor dragostei.
Luanne Rice este autoarea a treizeci de romane, dintre care douăzeci şi două au fost bestselleruri consecutive în New York Times. În prezent, cărţile ei sunt publicate în mai mult de 22 de milioane de exemplare.

9. PAŞI PE NISIP de Nancy Thayer, traducere de Anca Cristina Ilie. Editura Lira by Litera, martie 2012

Din prezentarea cărții pe site-ul editurii Litera, colecția Lira:
Pe parcursul verii, vieţile celor trei surori Fox devin la fel de agitate ca şi curenţii imprevizibili care înconjoară insula Nantucket. La sfârşitul verii, aceste femei de neuitat sunt toate puse în faţa unor alegeri speciale – şi suferă transformări personale profunde, care le vor surprinde chiar şi pe ele.

8. SOŢIA MEA FAVORITĂ de Tony Parsons, traducere de Anca Ilie. Editura RAO, 2011

Din prezentarea cărţii de pe site-ul editurii RAO:
Tânărul avocat Bill Holden şi soţia lui, Becca, se mută împreună cu fetiţa lor în vârstă de patru ani în Shanghai, un oraş aflat într-o dezvoltare economică explozivă. Este un loc al oportunităţilor şi al tentaţiilor, unde averile şi căsătoriile se fac şi se desfac într-un mod spectaculos.
Familia lui Bill locuieşte în Paradise Mansions – un bloc luxos plin de “neveste secundare”: tinere femei frumoase, amantele unor bărbaţi bogaţi, precum vecina lor JinJin Li.
După ce este martora unei tragedii, Becca se întoarce la Londra împreună cu Holly – iar Bill şi JinJin ajung să se apropie. Bill vrea să fie mai bun decât milionarul care o întreţine pe JinJin Li; mai mult decât un simplu bărbat infidel. Însă poate el să-i ofere lui JinJin altceva – dragostea pe care aceasta o merită? Şi poate oare să-şi mai iubească şi soţia?
Soţia favorită este un roman despre bărbaţii şi femeile timpului nostru – despre conflictele lor, despre bucuriile lor şi despre dorinţele lor secrete. Este o carte despre momentul când aventura şi obsesia se sfârşesc şi începe adevărata dragoste.

7. SECRETUL MEDICI de Michael White, traducere de Anca Ilie. Editura RAO, 2010

Din prezentarea cărţii de pe site-ul editurii RAO:
În cripta capelei Medici din Florenţa, paleopatologul Eddie Granger împreună cu unchiul ei Carlin Mackenzie, examinează rămăşiţele mumificate ale uneia dintre cele mai puternice familii din Italia renascentistă. La prima vedere, îmbălsămarea a conservat bine trupurile. Dar sub piele, organele s-au uscat ajungând la o dimensiune care pune sub semnul întrebării posibilitatea de a preleva mostre pentru efectuarea de teste ADN.
Apelând la toate răsturnările de situaţie care au făcut din Echinox un mare succes internaţional, “Secretul Medici” împleteşte trecutul cu prezentul, indiciile obscure şi primejdia pentru a ne oferi un thriller incitant de la prima la ultima pagină.

6. PUMNALUL MEDICI de Cameron West, traducere de Anca Ilie. Editura RAO, 2009

Din prezentarea cărţii de pe site-ul editurii RAO:
“Fie ca acela care va găsi pumnalul să-l folosească pentru scopuri nobile.”
Acestea sunt cuvintele lui Leonardo da Vinci. Iar acum, reprezintă scopul vieţii lui Reb Barnett. Cascadorul Reb Barnett îşi pune în permanenţă viaţa în pericol pe platourile de filmare, numai ca să scape de coşmarurile trecutului – până când un telefon anonim îl scoate din lumea lui de iluzii cinematografice şi îl trimite în Italia, într-o cursă disperată, în care pericolul şi violenţa sunt înfiorător de reale. Reb caută Cercurile Adevărului, o hartă codificată de Leonardo da Vinci datând din secolul al XV-lea, care îl va conduce la Pumnalul Medici.
În “Pumnalul Medici”, Cameron West a dat naştere unei cărţi despre căutarea celei mai ingenioase şi celei mai periculoase, deopotrivă, creaţii a lui Leonardo da Vinci.

5. MAREA DRAGOSTE de Sarah Dunn, traducere de Anca Ilie. Editura Quality Books, 2007

Din prezentarea cărţii de pe site-ul www.librarie-virtuala.ro (editura Quality Books a dat faliment între timp):
Alison şi Tom dau o petrecere. El pleacă să cumpere muştarul necesar pentru a pregăti o specialitate culinară. Ea îl aşteaptă câteva săptămâni să se întoarcă şi cu muştarul, şi cu promisiunea de a reclădi relaţia lor.
Obsesia de a-şi analiza experienţele, despicând firul în patru, o conduce pe Alison spre sute de răspunsuri, toate întemeiate.
Candoarea, farmecul şi umorul sunt cele care o vor salva din acest labirint şi îi vor arăta calea care duce spre… marea dragoste.

4. LECŢII DE VIAŢĂ de Tony Parsons, traducere de Anca Ilie. Editura RAO, 2007

Din prezentarea cărţii de pe site-ul editurii:
La treizeci şi patru de ani, Alfie Budd se întoarce de la Hong Kong la Londra ca să locuiască împreună cu părinţii şi să-şi refacă viaţa după moartea iubitei sale soţii, Rose. Alfie însă nu crede în a doua şansă la fericire, cufundându-se în deprimare şi mulţumindu-se să-şi accepte soarta.
Pornind de la aceste premise, Parsons realizează un studiu fascinant şi emoţionant al periplului lui Alfie prin etapele suferinţei. Alfie trăieşte câteva idile cu elevele de Churchill International Language School, în timp ce urmăreşte sfârşitul căsniciei părinţilor lui, moartea bunicii şi deteriorarea propriei cariere.
Fără clişee de pseudopsihologie, Parson îi permite lui Alfie să exploreze şi să observe, creând un univers populat de personaje vii, reale, interesante şi credibile.

3. POVESTEA UNUI NEBUN, de John Katzenbach, traducere de Anca Ilie. Editura RAO, 2007

Din prezentarea cărții pe site-ul editurii:
Uneori nebunia nu este decât o realitate nevăzută…
La 21 de ani, Francis Petrel a fost internat în spitalul de boli mintale Western State, după un comportament ciudat care a culminat cu o izbucnire violentă. Acum, matur, Petrel duce o viaţă solitară, ajutat doar de surorile lui şi de medicamentele ce îl fac să ignore vocile pe care numai el le aude.
Însă o reuniune care are loc în spitalul închis clatină ceva în mintea zdruncinată a lui Francis şi amintiri întunecate, pe care le credea uitate, legate de crima înfiorătoare care a dus la închiderea azilului, încep să-l bântuie, iar criminalul rămas odinioară necunoscut apare ca să şteargă şi ultima urmă a faptelor sale.

2. SPIRITUL FAMILIEI, de Tony Parsons, traducere de Anca Ilie. Editura RAO, 2006

Din prezentarea cărții pe site-ul editurii:
În noul său roman, Tony Parsons abordează una dintre marile dileme ale vieţii moderne – a avea sau a nu avea copii – prin prisma întâmplărilor trăite de trei surori. Cat, cea mai mare dintre ele, în copilărie o adevărată mamă-surogat pentru surorile mai mici, nu-şi doreşte acum decât libertatea; Jessica transformă dorinţa de a avea un copil într-o adevărată obsesie care îi acaparează viaţa; Megan se trezeşte însărcinată după o aventură de o noapte cu un macho australian, cu care nu are nimic în comun.
Trei cupluri. Două sarcini. Un roman. Tony Parsons nu-şi dezminte nici de această dată sensibilitatea şi umorul cu care şi-a obişnuit cititorii, reuşind să exploreze emoţiile şi reacţiile unor cupluri aflate în faţa unei experienţe revelatoare, aceea de a deveni părinte.

  1. ANALISTUL, de John Katzenbach, traducere de Anca Ilie. Editura RAO, 2005

Din prezentarea cărții pe site-ul editurii:
Doctorul Frederick Starks primeşte o misterioasă scrisoare de ameninţare, semnată Rumplestiltskin, şi viaţa lui, atât de previzibilă până atunci, se transformă în haos. Brusc, psihanalistul este aruncat într-un joc cu reguli simple, dar necruţătoare: în 15 zile, Starks trebuie să afle identitatea autorului scrisorii şi motivul furiei lui; altfel, are de ales între a se sinucide sau a fi martor cum Rumplestiltskin îi va distruge pe cei care sunt importanţi pentru doctor, prieteni, rude, copii.
Cu reputaţia ruinată, cu conturile golite şi casa distrusă, Starks trebuie să iasă din coconul vieţii liniştite, să dezlege secretul lui Rumplestiltskin şi să găsească o cale de scăpare din jocul nebunesc înainte de a-şi pierde, pe lângă toate celelalte, şi viaţa.