Un SITE AȘA CUM ESuntem PoveștiCântarea României. Jurnal ”din anii ăia”, episodul 2
Un SITE AȘA CUM ESuntem PoveștiCântarea României. Jurnal ”din anii ăia”, episodul 2
Suntem Povești

Cântarea României. Jurnal ”din anii ăia”, episodul 2

Acum câțiva ani rula la TV o reclamă la o companie de telefonie mobilă (sincer, chiar nu-mi amintesc la care, chiar de-aș vrea să-i promovez aici). Erau un tânăr și un domn mai vârstnic, o replică cu un fluture și un mesaj despre cât de puțin timp avem, de fapt, ca să ne ascultăm unii pe alții.

Rolul persoanei mai vârstnice era jucat în reclamă de actorul Boris Petrof … Iar despre domnia sa am o altă amintire personală, din şcoala generală. El a fost cel care “ne-a regizat”, ne-a pregătit pentru participarea la Cântarea României cu ”brigada artistică”. Pentru noi era o mândrie să-l avem alături, să ne înveţe să fim mici actori! Am beneficiat, așadar, de ”cursuri de actorie pentru copii”, cum li se spune astăzi. Ne-a întors pe toate părțile, ne-a explicat dicție, ne-a arătat cum să ieșim din rând, cum să intrăm în rol… Totul, pe tema din sceneta noastră.

Pentru cei care au deschis mai târziu televizoarele, ”Cântarea României” era un festival al odelor ridicate partidului şi mândrului conducător, iar brigada artistică era modul în care noi, “elevii silitori” , îi criticam pe colegii care nu învăţau bine şi îi lăudam, în cântec şi joc artistic, pe cei care se purtau conform preceptelor partidului!

De fapt, prima oară am participat eu la o variantă de Cântarea României ca recitator, în clasa I. Îi spunea atunci acelei faze – ”Copiii cântă patria și partidul” (vezi fotografia alăturată, din arhiva personală. Da, Constantin sunt eu). Am participat la ”Cântarea României” și în clasa a II-a, pe Stadionul Național, dar numai ca…”suporter”, în tribune, am agitat stegulețe și floricele în direcția tribunei oficiale, în vreme ce pe teren evoluau colegii mei și multe alte sute de copii, în acte artistice de preamărire a ”patriei, partidului și vajnicului conducător”. Am cântat și în corul școlii, unde doamna profesoară de muzică, la rândul ei, cântăreață în corul Madrigal, ne-a ferit cât a putut de mult de politizare muzicală, dar atunci când participam la ”întreceri muncitorești” între școli, nu aveam încotro, ci învățam ne prezentam la concursurile de ”Cântarea României” cu ode partidului și pentru-al țării președinte.

Ce-mi mai amintesc – și mi-am notat chiar în jurnalul de copil în comunism – este felul în care ne îmbrăcam pentru aceste cântări: toți eram la fel, nu ieșeam în comun prin nimic. Uniformă de pionieri, oricât de frig ar fi fost, nu aveam voie să arătăm nimic altceva decât uniforma perfectă! Ne puneam pe noi ”dresuri de mamă”, invizibile, pentru ca picioarele să nu fie acoperite la vedere decât cu ciorăpeii albi trei-sferturi. Ce dacă sub bluzele albe, împodobite cu cravatele roșii, aveam chiar pulovere? Important era ca ”la vedere” să fim pionieri perfecți, pentru vremurile ”perfecte” pe care le trăiam.

Hi, I’m Anca

Blog de familie, căţel şi purcel, de plimbări, vacanţe şi concedii fără plată, de poveşti, istorii şi geografii, de frustrări, complexe şi isterii, de bârfe, superstiţii şi prejudecăţi, de exclamaţii, afirmaţii şi interogaţii, de dor şi corazon de papel... Blog marca Ilie. Anca Ilie. După pregătirea academică, sunt filolog clasicist (absolventă de Studii Clasice, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea Bucureşti), cu 3 masterate: Clasice, comunicare şi relaţii publice la SNSPA şi istorie la Central European University, Ungaria. Am adunat un deceniu de presă de specialitate - IT&C - sute de reportaje, interviuri, studii de caz, studii de piaţă pe teme de tehnologia informaţiei şi comunicaţii; apoi organizare de evenimente ; apoi m-am jucat "serios" cu cuvintele scrise, pe care le-am combinat pe B24Kids (articole, recenzii, prezentări, live blogging de la evenimente de parenting etc) sau le-am tradus (cărți non-ficion, beletristică sau diverse documente). Şi-apoi, am şi două colege de joacă de toată isprava, în cele două fiice ale mele - Roxana şi Ilinca. Online m-am jucat cu "Blog de tot felul" - Blogonovela1.Blogspot.com, şi îi anunţ şi pe alţi părinţi despre evenimentele jucăuşe pentru copiii lor în "Gazeta culturală a copiilor" - B24Kids.Blogspot.com. Dintre ocupaţiile prezente sau trecute găsiţi câteva prin paginile alăturate - ceva contribuţii la revistele online Club Diverta şi Catchy.ro, traduceri de carte - au apărut câteva zeci de cărţi în traducerea mea la editurile RAO, Litera. Dar şi alte variaţiuni pe aceeaşi temă. Mă găsiți pe email la [email protected] Facebook/anca.c.ilie Instagram/anca.c.ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *