Un SITE AȘA CUM EEUParenting with Theraplay
Un SITE AȘA CUM EEUParenting with Theraplay

-Vai, un cocoloș sub cearșaf! spunea mama, când se ducea să facă patul dimineața și o găsea pe micuța Phyllis, care fugise înaintea mamei și se ascunsese acolo. Ia să netezesc eu patul ăsta! Ia te uită, și un mop sub cearșaf! exclama ea, dând de părul fetiței.

Căci ce știa mama lui Phyllis era să fie jucăușă atunci când avea treburi de făcut. Fetița țâșnea de sub cearșaf fericită și amândouă făceau patul, iar apoi treceau și la alte treburi de prin casă.

Având în minte acest model de parenting sănătos, Phyllis Booth, împreună cu Ann Jernberg au adunat o echipă de specialiști în domeniul sănătății mintale, oameni tineri și jucăuși, pentru a petrece timp unu-la-unu cu copiii din programul „Head Start” din Statele Unite, copii care aveau nevoie de ajutor. Scopul era să le ofere copiilor experiențele pline de grijă, armonioase și vesele pe care toți copiii le merită.

Evident, copiii au început să se simtă mai bine. Copiii supărați, care aveau tot felul de ieșiri, s-au calmat și au putut să se joace și să coopereze cu semenii lor. Copiii triști, închiși în ei, au devenit mai deschiși și mai plini de viață.

Aceasta este puterea esențială de vindecare a abordării Theraplay: ea stă în relația pozitivă care se creează între copii și adulții care îi îngrijesc, ne spune Phyllis Booth, în una dintre prefețele cărții. Începând cu acele momente timpurii, Theraplay s-a răspândit în întreaga lume ca model terapeutic ce a ajutat mii de familii să-și recapete sau să atingă această stare fericită atât de promițătoare pentru dezvoltarea unor copii sănătoși.

Cartea de față, cu numeroasele ei idei despre modalități de te conecta cu copiii, a fost scrisă de Vivien Norris și Helen Rodwell. Potrivit fondatoarelor Theraplay menționate mai sus, autoarele cărții „au adus ideile Theraplay înapoi acolo unde au început – și anume, în interacțiunile de zi cu zi dintre tine și copiii tăi. Nu este doar o carte de citit, este o carte de pus în practică. Vei învăța multe lucruri importante pe măsură ce citești cartea, dar vei experimenta cel mai important mesaj, pe măsură ce pui aceste activități jucăușe, antrenante și iubitoare în acțiune. Confortul și bucuria din familia ta te vor răsplăti din plin”.

Cartea al cărei titlu l-am scris în capul articolului de față este cea mai recentă tradusă de mine la Editura Corint. Va apărea anul viitor în noua colecție de Parenting a editurii, colecție de coordonarea căreia m-am ocupat și eu, la începuturile ei. Well, tot la începuturi cred că se poate considera colecția și acum, de vreme ce abia au apărut două titluri și este în pregătire al treilea (am să scriu și despre acele cărți, răbdare, că abia mi-am reluat și eu obiceiul de a scrie aici :))).

So… ce e cu această carte, ce înseamnă Theraplay-ul și cu ce se mănâncă.

Theraplay este o abordare bazată pe atașament și conectare cu copiii. Practic – căci este o lucrare practică, cu multe exemple de activități pentru părinții care doresc să înțeleagă atașamentul și să-și cultive o relație mai apropiată cu copilul -, cartea este structurată, în două părți: prima explică abordarea Theraplay, cu cele patru componente ale sale – structură, implicare, îngrijire, provocare, iar cea de-a doua parte cuprinde doar exemple de activități pentru fiecare dintre aceste categorii, explicate pe larg. Cartea se încheie cu un util capitol de descriere a activităților.

Așa cum spune și Phyllis Booth, cele două autoare au reușit să surprindă esența abordării bazate pe atașament Theraplay, într-un limbaj clar și simplu, punctat de ilustrații pline de viață, rezultatul fiind un ghid ușor de utilizat. Jocuri, îmbrățișări, treburi de făcut prin casă, dar în ritm de joacă, nu cu corvoada unor treburi reale, cu alte cuvinte, modele de parenting natural și sănătos.

Hi, I’m Anca

Blog de familie, căţel şi purcel, de plimbări, vacanţe şi concedii fără plată, de poveşti, istorii şi geografii, de frustrări, complexe şi isterii, de bârfe, superstiţii şi prejudecăţi, de exclamaţii, afirmaţii şi interogaţii, de dor şi corazon de papel... Blog marca Ilie. Anca Ilie. După pregătirea academică, sunt filolog clasicist (absolventă de Studii Clasice, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea Bucureşti), cu 3 masterate: Clasice, comunicare şi relaţii publice la SNSPA şi istorie la Central European University, Ungaria. Am adunat un deceniu de presă de specialitate - IT&C - sute de reportaje, interviuri, studii de caz, studii de piaţă pe teme de tehnologia informaţiei şi comunicaţii; apoi organizare de evenimente ; apoi m-am jucat "serios" cu cuvintele scrise, pe care le-am combinat pe B24Kids (articole, recenzii, prezentări, live blogging de la evenimente de parenting etc) sau le-am tradus (cărți non-ficion, beletristică sau diverse documente). Şi-apoi, am şi două colege de joacă de toată isprava, în cele două fiice ale mele - Roxana şi Ilinca. Online m-am jucat cu "Blog de tot felul" - Blogonovela1.Blogspot.com, şi îi anunţ şi pe alţi părinţi despre evenimentele jucăuşe pentru copiii lor în "Gazeta culturală a copiilor" - B24Kids.Blogspot.com. Dintre ocupaţiile prezente sau trecute găsiţi câteva prin paginile alăturate - ceva contribuţii la revistele online Club Diverta şi Catchy.ro, traduceri de carte - au apărut câteva zeci de cărţi în traducerea mea la editurile RAO, Litera. Dar şi alte variaţiuni pe aceeaşi temă. Mă găsiți pe email la [email protected] Facebook/anca.c.ilie Instagram/anca.c.ilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *